2015-05-19

Eventyrbøker som folk tror på

Til alle tider har mennesket fortalt historier. De ble overlevert fra far til sønn og fra de eldste i flokken til de yngre.  Etter hvert som man lærte å skrive, ble fortellingene skrevet ned, og så ble de trykket. De første nedtegnelsene er flere tusen år gamle; nå i dag florerer det av alle typer historier, fakta, myter og fiksjoner på Internett. Når fortellingene blir lange, ofte til tykke bøker, blir det gjerne en fascinerende blanding av historie, dikting, retningslinjer for høvisk adferd og oppskrifter for å lage en bedre middag.

Gamle guder og fortellinger

Av slike bøker har vi Edda som beskriver de gamle nordiske gudene. På meg virker den ikke så fremmed som de religioner vi har fått fra Midtøsten, hvor helvete er et varmt sted; i den gamle norrøne gudelæren var helvete et isøde – etter å ha frosset meg gjennom mange norske vintre, finner jeg historiene om Hel og Valhall mer sannsynlig. Det virker også ganske meningsløst at vi her i Norge forbyr gamle mennesker på sykehjem å få bacon til egget og ribbe til jul fordi en liten gruppe insisterer på at maten skal lages etter regler som var gyldige i ørkenen for over femhundre år siden.

Så har vi Bibelen som er delt opp i to testamenter; det gamle er jødenes ledesnor (benevnt Toraen, som også inneholder de hellige skrifter). Det nye testamentet er kristendommens grunnstein. Egentlig danner hele bibelen grunnlaget for kristendommen, men mange kristne mener at det gamle testamentet inneholder mye vold, sex og annet de ikke liker å snakke om, dessuten er de svært mistenksomme overfor jøder. Dette har naturligvis ført til en oppblomstring av hundrevis forskjellige kristne sekter (i tillegg til katolikker og protestanter), som alle er rykende uenige om hvilke setninger i bibelen man skal ta bokstavelig, hvilke som skal forstås i overført betydning, og hvilke som er fortellinger. Tilsvarende ser vi hvordan Asbjørnsen og Moe, som er synonymet for norske folkeeventyr, livet på landet og nordisk mytologi, måtte legge bort mange historier med seksuelt innhold. Videre har vi Koranen som gir instruksjoner om hvordan et nomadesamfunn skulle leve i ørkenen uten kjøleskap eller fryseboks; hvorfor mange mennesker insisterer på å følge de samme reglene i et moderne samfunn er en gåte.

Den greske forfatteren Homer skrev de klassiske eposene Iliaden og Odysseen; disse bøkene er et herlig brygg av historiske fakta om erobringen av Troja og hjemreisen etter seieren – godt blandet sammen med en solid porsjon gudelære og heltedyrkelse. Heltedyrkelse er forøvrig noe som går igjen i alle disse eventyrbøkene, især troen på en rettferdig helt som kjemper og vinner over onde makter og hjelper de undertrykte; nøyaktig slik det går i hundrevis av cowboy-romaner fra det ville vesten og i fortellinger fra Japan om samuraier. Den snilleste gudstroen finner man muligens i buddhismen. Der er det en samling hellige skrifter som forteller hvordan man skal oppføre seg, utføre husholdningen og oppnå nirvana som er en tilstand av ro, harmoni og fred. Dessverre har det også i denne religionen vokst opp en voldelig gruppe som hittil har drept over tohundre muslimer. Men dette er naturligvis bare småtterier i forhold til dem som er drept i kristendommens navn.

Eventyr i dagens samfunn

Det er interessant å observere hvor forskjellig troende mennesker tar disse eventyrbøkene; enkelte insisterer på å tro på hvert eneste ord, mens andre har en mer pragmatisk holdning og tror på en Gud som har skapt verden eller en ånd som svever over jorden, men som ikke tar resten av historiene så veldig bokstavelig. De fleste tilpasser nok troen til egen hverdag og egne ønsker og behov; slik som når man ser at Jesus i den vestlige verden konsekvent blir avbildet som en høyreist, mager arier med langt, flagrende blondt hår. Han var jo jøde og palestiner; derfor hadde han antagelig et litt rundt ansikt og kort krøllet mørkt hår. Figurer og bilder må man nok tilskrive kunstnernes forretningssans, de visste hva kundene ønsket og laget tilsvarende bilder.

Jeg tror gjerne at det eksisterte en profet ved navn Jesus, historikerne mener at ifølge de astronomiske fenomener og historiske hendelser som er beskrevet i bibelen, så ble han født omtrent fire år før «Kristi fødsel». Men at Jesus skulle være sønnen til en usynlig fabelfigur som sitter oppe i skyene og styrer og bestemmer; nei dessverre, det tror jeg rett og slett ikke på. Det virker også tvilsomt at man på den tiden brukte kunstig inseminasjon slik at han ble født av en kvinne som aldri hadde hatt sex. Betegnelsen jomfru ble sannsynligvis brukt generelt om en ung kvinne. Her i Norge hadde vi begrepet koldjomfru, som gjerne kunne bli brukt om en kvinne som hadde vært gift i mange år.

Snorre

Snorre Sturlason var en enestående islandsk forfatter og høvding og skrev Den yngre Edda, naturligvis basert på gamle fortellinger (på samme måten som Asbjørnsen og Moe samlet sine eventyr). Sannsynligvis var det også Snorre som skrev Egils saga som er en fortelling om den islandske helten, berserken og asosiale Egil Skallagrimsson. Dette er en meget god historiebok og ættesaga, samtidig som den beskriver de nordiske guders innvirkning på hverdagslivet. I Norge er Snorre best kjent for Snorres kongesagaer; også kalt Heimskringla fordi den begynner med ordene Kringla heimsins (verdens omkrets eller jordskiva). Denne boka er i hovedsak en ren historiebok og det meste som er skrevet er bekreftet gjennom andre kilder. Men naturligvis, det trekkes inn norrøne guder og heltesagn. De gamle gudene er imidlertid bedre beskrevet i Den eldre Edda. Denne boken er en samling dikt og dokumenter skrevet ned av forskjellige forfattere, man regner med at fortellingen i hovedsak stammer fra Norge (i muntlig form) og ble med over til Island hvor de ble samlet i bokform. Norrøn er forøvrig betegnelse på en kultur og ikke området Norden som mange tror. Det norrøne oppsto i Norge og ble med over til Island; delvis også til Sverige, Danmark, England og Skottland.

Av navnet «Jorden» for å beskrive Norden; ser man at de i likhet med alle andre kulturer så på seg selv som verdens midtpunkt, slik som Kina er kjent som «Midtens rike», «Alle veier fører til Rom» og "Middelhavets stater". Dette kom naturligvis av et meget snevert bilde av verden, og dette bærer også religionene og oppfatningen av Gud (Gudene) preg av.

Hedninger

De fleste kristne mener at Bibelens Gud er den eneste, en treenig Gud og at alle andre religioner tilber en falsk Gud. Dette går forøvrig også igjen i de fleste religioner; med hedning mener de kristne en person som tror på noe annet enn det tror på, på samme måten som muslimene betegner folk med en annen tro som infidel (vantro). Noe som har ført til at Sunni- og Shiamuslimene er i full gang med å ta livet av hverandre, fordi hver av dem mener at de andre er infidel og dermed ikke fullverdige mennesker. Da ser man selvmotsigelsen når Koranen sier at man ikke skal drepe mennesker, og at mennesker må respektere hverandre og være høflige mot hverandre. Det er kun muslimer (henholdsvis da Sunni og Shia) som regnes som mennesker, de andre er infidel og har ikke noen rettigheter og dermed dreper de forskjellige muslimske fraksjoner hverandre med god samvittighet.

I moderne tid har mennesket også tydd til troen på Utenomjordiske vesener (UFO) og flere bøker beskriver hvordan intelligente vesener fra en annen verden (eller klode) i mange tusen år har besøkt Jorden og at det er derfra de forskjellige profeter eller messiaser er kommet. I Norge driftes denne trosbevegelsen av NETI (Norsk organisasjon for studiet av utenomjordisk intelligens).

Gudebildet

Vårherre har naturlig nok forskjellig navn på forskjellige språk; Jahve, Jehova, Gud Fader, Buddha og Allah; men svært mange av sagnene går igjen fra religion til religion. Allah er det arabiske ordet for Gud og ikke noe bokstavelig navn på en særskilt muslimsk gud; det betyr «Den ene sanne Gud». Jøder ser på den kristne Messias (det vil si Jesus Kristus) som en falsk gud ettersom Messias-begrepet kommer fra den hebraiske Bibelen og har særskilt betydning for jøder. Buddha betyr «Den oppvåknede», og er egentlig ingen Gud, men et enestående vesen med stor personlig kraft.

Hvorvidt det er en eller flere guder, engler, djevler og hellige ånder er en evinnelig kilde for diskusjoner, tortur, drap og kriger. Få ting ser ut til å hisse opp mennesket like mye, men de fleste forskere som behandler dette temaet ser ut til å mene at menneskene lever ut sine fordommer, lyster, ønsker og begjær og så bruker religion som en nærliggende unnskyldning.

Den greske filosofen Aristoteles publiserte en bok om metafysikk, vesenet i skapelsen, kraft i bevegelse og kunnskap til kraft; han prøvde å svare på det universelle spørsmålet «Hvorfor er vi her?», uten at han kom til noen bastant konklusjon. Både grekerne og romerne hadde en lang rekke guder som alle hadde sin bestemte oppgave; dette går igjen i polyteisme (troen på flere guder). Gud i hinduismen er ganske interessant fordi den varier med de ulike regioner, sekter og kaster. Den kan være fra monoteistisk (en gud) til polyteistisk (flere guder) og pussig nok til ateistisk (ingen gud).

Mennesket skapte Gud i sitt bilde 
Vår rolle på Jorden er ikke å tilbe Gud, men å skape ham.  

Indisk nevenyttig Gud

Jesus slik han blir avbildet

Jesus slik han antagelig så ut ifølge 2 000 år gamle hodeskaller

Skapelsen

Norske eventyr

Eventyrgrotten

Gud og djevelen i full action

og Sylvester Stallone

###########################################
   
Rio de Janeiros erkebiskop, Orani João Tempesta ber verdenssamfunnet om hjelp for å restaurere byens desidert største landemerke, den nesten 40 meter høye Kristus-statuen.

Det har tydeligvis ikke hjulpet å be til høyere makter.
 
###########################################
 
På kaia her i Drammen var det en gutt som lekte med en ball; og så trådde han feil og havnet på hodet ut i Drammenselva – og der var det kraftig strøm. Heldigvis var det en sprek ungdom like ved, og med et beroligende rop til moren kastet han seg ut i elva og berget gutten.

«La oss takke Gud», sa moren, «det må være han som sørget for at du var her og kunne hjelpe.»
«Tja», svare ungdommen, «men hvorfor dyttet Gud ham ut i elva i første omgang?»
 
###########################################




Ingen kommentarer: